LABRADOREC

Labradorski prinašalec, pogosto skrajšano na Labradorec ali Lab, je pasma psov iz Združenega kraljestva, ki je bila razvita iz uvoženih kanadskih ribiških psov. Labradorec je ena izmed najbolj priljubljenih pasem psov v številnih državah po svetu, zlasti v zahodnem svetu. In to z dobrim razlogom. To je pasma, ki ljubi vse in vsakogar. So izredno prijazni do ljudi in drugih živali, zato se kot hišni ljubljenček odlično prilegajo družini. Vas zanima nekaj zanimivih dejstev o labradorcu?ZNAČILNOSTI:

• Pričakovana življenjska doba: 10 do 12 let

• Znak: Uravnotežen, inteligenten, nežen, družaben, zvest

• Teža: samice: 25–32 kg, moški: 29–36 kg

• Višina: samice: 55–60 cm, moški: 57–62 cm

• Barve: črna, čokoladno rjava in blond


Uradne barve so blond, rjava in črna. V preteklosti so vzrejali predvsem črne labradorce. Šele v sedemdesetih letih je blond barva začela pridobivati ​​popularnost. Rjava barva je bila najprej opažena kot pomanjkljivost pasme, šele kasneje je veljala za eno od uradnih barv pasme. Rjavi labrador je postal tako priljubljen, da ga vzrejajo prehitro, da bi zadostil povpraševanju. Posledično imajo psi s to barvo včasih več napak. Na primer, rjavi labrador v povprečju doseže manjšo starost kot blond ali črn.


Posebnosti

Poleg uradnih barv imate pravzaprav tudi nekaj posebnih, ki niso uradno registrirane. Na primer, imate tudi srebrnega, rdečega, ogljenega in šampanjskega labradorca, od katerih je najbolj sporen srebrni labradorec. Ta barva je posledica razredčenega gena rjavega labradorca. Tako razredčen gen zagotavlja, da živali dobijo svetlejšo dlako. Zaradi tega gena labradorci dobijo to posebno barvo.


Prinašalec

Ime pove vse. Labradorci radi nosijo stvari in jih prinašajo k vam. Na srečo so zelo nežni, brez posledic v svojem gobčku lahko prinesejo jajce, ne da bi ta počila. Pa vseeno pospravite copate, saj vašega labradorca znajo zelo pritegniti in jih skriti!


Lovski pes

Sprva so labradorca vzrejali za lov na divjad v vodi. Njihova naloga je bila izvleči ustreljano žival iz vode. Na srečo obožujejo vodo!


Zanimivost

Ali ste vedeli, da je rep labradorca pogosto opisan kot „rep vidre“? No, to je zato, ker je rep zelo podoben repu vidre: širok pri dnu, ki se zoži do ozkega vrha. Dlaka na njem je kratka, labradorec pa jo med plavanjem uporablja za boljše krmiljenje. Tako kot vidra.


 


Oznake:

Komentiraj